Skip to content

Ispitna Anksioznost

  Ispitna anksioznost

   

  Šta sve možemo učiniti kako bismo smanjili strah od ispita?

  PRIJE ISPITA

  # Ako smo dobro ovladali gradivom, tada smanjujemo vjerovatnost pojave nesigurnosti i straha. DOBRO NAUČITE GRADIVO (učite ga s razumijevanjem, ponavljajte, povezujte naučeno gradivo, provjerite svoje znanje s kolegom/kolegicom)
  # Kad učite UČITE! Za vrijeme učenja nemojte raditi neke druge stvari. Organizirajte vrijeme u zavisnosti da li ste jutarnja ili noćna ptica. Nemojte nikad učiti bez prestanka. Ponekad je bolje napraviti pauzu od 1-2h i provesti ga sa prijateljima ili u fizičkoj aktivnosti. Vaše tijelo će Vam biti zahvalno i bićete više koncentrirani prilikom učenja.
  # Svaki dan se nagradite za učenje. To može biti omiljena poslastica, ili da sami sebe pohvalite. Na kraju dana ćete se osjećati bolje.
  # Kada učite fokusirajte se na sadašnjost. Ako Vam dođu misli o katastrofiziranju o prošlim ili budućim ispitima, lagano se vratite u sadašnjost. Recite sami sebi da jedino što možete uraditi je dati sve od sebe. Negativno razmišljanje o prošlosti i/ili o budućnosti Vam neće pomoći.
  # Zadnje dana ostavite za ponavljanje. Procijenite koliko vremena treba za spremanje ispita i počnite na vrijeme učiti!
  # Ne slušajte razredne paničare! Informišite se o ispitu, ali od uspješnih studenata. Negativci će vam samo povećati anksioznost. Ako ste vi taj koji širi crnjak, PRESTANITE KUKANJEM! Kukanje nije funkcionalno! Počnite učiti, dan po dan, gradivo po gradivo, vi to možete. I ne čekajte motivaciju, motivacija će doći vremenom, ali tek kad počnete učiti!
  # Noć prije ispita se naspavajte, zaslužili ste.

  ZA VRIJEME ISPITA

  # Očekujte određenu dozu nelagode. To je normalno stanje koje nam usmjerava pažnju.
  # Koncentrirajte se na ispit. Radite prvo lakša pitanja. Jedno po jedno. Kada dođete do težih pitanja i ako ne znate 100% tačan odgovor, napišite nešto. Ako nema negativni poena, možda nešto ubodete!
  # Vodite računa o vremenu koje imate na raspolaganju.
  # Mirno dišite, recite sebi kako je u redu da se plašite. Nema sramote u osjećanju straha. Niste jedini, i ne znači da ste manje vrijedni kao osoba ako se plašite ispita!
  # Ne obraćajte pažnju na studente koji su prije vas predali ispit, možda su predali prazan papir. Nema nagrade za one koji prvi predaju.

  NAKON ISPITA

  # Zapišite ono što vam je pomoglo tijekom ispita, i to uradite na iduće ispitu.
  # Zapišite ono što vam je nije pomoglo, ispravite to u budućnosti.
  # Zapišite pitanja koja niste znali, spremite ih za idući put.
  # Čestitam, uspješno ste preživjeli ispit. Nagradite se omiljenim ručkom, filmom ili izlaskom. Uradili ste najbolje što ste mogli.
  # Šta ako padnem? Ponovi ponovo cijelu proceduru! Šta ako ne upali ponovo? Pokušaj ponovo ovaj put još više uči! Ako postoji bar jedna osoba koja je položila ovaj ispit možeš i ti! Ne dozvoli da ti tvoje odmažuće misli kažu šta ne možeš uraditi!

  Obrazovni sistem u BiH je izuzetno loše konstruiran uz brojne faktore koji otežavaju proces studiranja. Međutim, napornim radnom i trudom se mogu dostići životni ciljevi, ne dozvolite da vam itko kaže suprotno pa čak ni vi sami!

  #Ponedeljak_sa_Psihoterapeutom #elispsihoblog