Skip to content

Mobing – Duševni Vampir

  Zanimljivo, ali osoba veoma često ne prepozna da je žrtva mobinga, iako svaki dio našeg tijela vrišti da ne može disati pod koljenom mobera, dok se borimo za egzistenciju i posljednjim naporom života vapimo za zrakom! Bolje reći, ne prepoznamo na vrijeme. Manjak energije se prepisuje opštom životnom nezadovoljstvu, depresivnosti ili sagorijevanju, koji zapravo mogu biti simptomi dugoročnog i kontinuiranog mobinga.

  Mobing (work abuse ili employee abuse) je engleski izraz za zlostavljanje na radnom mjestu. Mobing je specifični oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedna osoba ili skupina njih sustavno psihički (moralno) zlostavlja i ponižava drugu osobu, s ciljem ugrožavanja njezina ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta.

  Sama pomisao na posao i radno okruženje izaziva mučninu u želudcu, pritisak u prsima i pulsirajuću migrenu! Imamo problem da pronađemo zajednički jezik s nadređenim i/ili kolegama, i često (uvijek) izvučemo kraći dio konopca! Čini nam se šta god da smo uradili, uvijek smo na krivoj strani razgovora! Čak i nakon produženog neradnog vikenda (koji su rijetki) ne možemo vratiti radnu, ali niti životnu energiju niti opštu volju. Osjećamo umor, umor koji izlazi iz svake pore naše kože. Umor koji je i dalje prisutan čak nakon dugog odmora. Često bježimo u odmažuće obrasce kopinga u vidu raznih oblika ovisnosti.

  Ono što je u osnovnoj i srednjoj školi bullying (vršnjačko nasilje) to je na radnom mjestu mobing, samo u jednom zrelijom obliku.

  Mobing se dovodi u vezu sa drugim emocionalnim problemima kao što su anksioznost, depresivnost, panični napadi, PTSP i slično. Mobing ne narušava samo našu radnu produktivnost, već i naše cjelokupno kratkoročno i dugoročno zdravlje. Nažalost, ponekada čak završi tragično suicidom – koji je uvijek trajno rješenje za privremeni problem. Međutim, zbog crnih naočala mi to ne vidimo u tom trenutku.

  Post-Korona period će donijeti određene promjene u organizacijskom okruženju. Parola: Ako ne želiš ti raditi, ima tko hoće, je polako počela da blijedi. Ali kroz par mjeseci, karte su se okrenule opet u šape zlostavljača. Restrikcije putovanja, strah za egzistencijom, nervoza poslodavca, nesigurnost radnih mjesta, natjerali su ljude da opet budu očajni. Da prihvaćaju šta inače ne bi prihvatili, kako bi svojoj porodici omogućili egzistenciju. Sve su ovo idealni uslovi za mobere, i veoma plodno tlo za: zlostavljanje, prosipanje sile i iskorištavanje radnika na rednom mjestu, koje će nažalost postati još učestalije.

  Mobing se izražava u različitim oblicima, od pretjerane količine posla pa sve do ignorisanja i ne zadavanje zadataka ili namjerno zadržavanje važnih informacija na poslu. Nezasnovane kritike, širenje glasina i tračevi o vama i vašem životu. Ismijavanje pred drugim kolegama i neslane šale, često sa seksualnim prefiksom. Povremeno, moguće i seksualno zlostavljanje. Tamne strane Hollywooda posljednjih godina se pojavljuju u javnosti, upravo vezano za ovu temu. Većinom je mobing vertikalan, ali može biti i horizontalan, među kolegama.

  Šta je razlog mobinga? Ponekada je teško odgovoriti na ovo pitanje. U nekim slučajevima jednostavno se radi o prikrivenom psihopati koju uživa u ponižavanju ljudi. Uživa u izdizanju iznad drugih ljudi. Osoba koja je toliko emocionalno niska, da stalno mora pokušavati da bude iznad drugih. Moberi samo izgledaju moćno. Često su duboko nezadovoljne sobom, svojom karijerom i sposobnostima. Nedovoljno stručni i kompetentni. U nekim slučajevima žrtve mobinga, jednostavno, svojim kvalitetama ugrožavaju napadače. Moberi su isto tako često imali problematično odrastanje i nisu naučili da vole i da bude voljeni!

  Mober je čovjek koji ima veliki strah. On je nesiguran, ima slabu ličnost, i drugi ljudi i moć su mu potrebni, da bi sebi dao na značaju.

  Najveći trik koji je vrag uradio jeste uvjerio nas da ne postoji! Ponekada vrag nije tako daleko. Ponekada niste ni svjesni koliko je zaista blizo. Često tek kada vrag napusti organizaciju, ili vi konačno se opametite, i napustite taj pakao na zemlji, shvatite da ste bili u nemilosti mobera. Odjednom vam se vrati ukus u ustima. Sunce sija mnogo jače. Bolje spavate, uredna probava, i redovan sex.

  Should I stay or should I go now?
  If I go, there will be trouble
  And if I stay it will be double

  Ako ih ne možete poraziti, nemojte im se pridružiti! Možda vam to izgleda dobra strategija u tom trenutku. Ali u tom procesu izgubit ćete dio sebe. Izgubit ćete dio sebe koji više ne možete vratiti. Trebat će vam mnogo više vremena da možete pogledati tu osobu ponovno u ogledalo. Vjerujte mi, nije vrijedno. U nekim organizacijama postoje jasni mehanizmi žalbe. Međutim, ponekada hobotnica čuva svoje jato. Ponekada ništa ne možete uraditi. Možda je zakon, moral i etika na vašoj sredini, ali hobotnica je pustila svoju tintu. Tama je oko vas, i pravda na ovom svijetu neće vidjeti sunce. Osobe koje su došle na poziciju na sumnjiv način i vrše mobing – prema svojim nadređenim primijetiti ćete da su potpuno druga osoba. Toliko drugačiji da vam se povraća. Što dovodi u sumnju vaš eventualni glas…

  Sigurno nije jednostavno napustiti radno mjesto. Uložili ste dosta vremena, truda i energije. Vjerujem da imate brojne strahove i sumnje. Kako u sebe, tako i u sistem te društvo. Ali, ponekada morate gledati širu sliku, razmišljati dugoročno i postavite sebi pitanje: DA LI JE ZAISTA VRIJEDNO MOG ZDRAVLJA? Ponekada je nemoguće spasiti radno mjesto. Najgori dio je iza vas, korak po korak, možete pronaći novi posao i ponovno vratiti svoju životnu energiju. Ako želite, možete i pokušati voditi bitku sa vjetrenjačama, možda i pobijedite. Vodite evidenciju zlodjela, kako prema vama, tako i drugima, nemojte davati zlostavljaču dodatni povod i dodatno ložiti vatru koja već gori! Što prije prihvatite situaciju, prije će te krenuti procesom oporavka, u jednom ili drugom pravcu, i prije će te se i oporaviti…

  To ne znači da trebate da dozvolite tami da dodatno ulazi. Ponekada povući se iz situacije, i potražiti sreću negdje drugo je najbolje što možemo uraditi. Vjerujem da vam se čini da su moberi uništili vašu vjeru u sebe. Ali vjera je dalje tu, negdje duboko, ispod površine tinte. Kao što para zamagli vaš lik u ogledalu. Tako vas je i mober uvjerio da ne može bolje. Pronašli ste jedan posao, možete i drugi, i treći… Nije vrijedno vašeg mirnog sna. Iza zamagljenog ogledala, nije samo silueta. To ste vi, sa svim svojim vještinama, idejama, i kreativnošću. Možete bolje, i zaslužujete bolje. Možda će biti gore prije nego što bude bolje, ali biće bolje…

  *Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna