Skip to content

Muškarac

  Da li muškarac ikada treba biti potpuno otvoren i ranjiv pred svojom partnericom? Kako u privatnom, tako i poslovnom životu, često sam se zapitao ovo pitanje. Vjerujem da po pitanju nekih stvari, muškarac nikada neće moći potpuno razumjeti ženu, ali isto tako obrnuto, žena neće moći potpuno razumjeti muškarca. Muškarci imaju svoje specifične norme koje nameće društvo, ali, isto tako i žene imaju svoje jedinstvene norme, kojima ma koliko se trudili nije jednostavno pobjeći.

  Šta je tačno otvorenost i ranjivost? U ovom slučaju bi se odnosilo na iznošenje misli i emocije bez filtera, tačno onako kako se pojave u našem tijelu. Žene to često često rade i traži se bezuslovno prihvatanje (većinom i dobiju), ali nisam siguran da muškarac ima isto tu privilegiju. Nisam siguran da se muškarac voli bezuslovno, već možda jedino ako su neki standardi ispunjeni. Muškarac koji se izražava bez filtera može biti tretiran kao slab ili previše emocionalan, nepodoban za brigu o potomstvu, iako paradoksalno to je ono što žene često traže od muškarca, da se malo otvori.

  Upravo tako, da se malo otvori, ali suza je rijetko u jednini! Često sam u terapiji radio s muškarcima koji su se potpuno otvorili i pokazali ranjivi dio sebe i iste te riječi su kasnije upotrebljene protiv njih u situacijama konflikta (ne kažem da se ne dešava i obrnuto). Najgore što muškarac može uraditi ženi u većini slučajeva jeste da je usmrti, najgore što žena može uraditi muškarcu u većini slučajeva, jeste da ga ponizi. Ljudi ne biraju oružje kada se rukavice skinu iako ne kraju ostanu samo ožiljci. Ranjivost je neophodna za bliskost. Zamislite da na jednom papiru imate sa jedne strane napisano bliskost, ali s druge strane rizik. Ne možete odbaciti jedno bez drugog.

  Da li onda muškarac treba da sve drži u sebi? Apsolutno ne! Mislim da nije nužno problem šta se kaže, već način na koji se kaže. Ako muškarac kronično kuka, s fokusom na problem, umjesto fokusom na rješenje, onda će sigurno opasti ženi u očima. Izvini care, nemaš tu privilegiju (iako imamo neke druge)! Prosto će se upaliti biološki segmenti u mozgu žene i posmatrati datog muškarca kao nedoraslim za zreo život. Ne pališ je brate! Kukanje ženi ima rok trajanja, nije ti žena terapeut, za neke stvari treba drugačija vrsta pomoći! Potražiti pomoć je fokus na rješenje! To je prava hrabrost!

  Mislim da kukanje treba biti konstruktivno. Iznijeti problem, s fokusom na sljedeći korak ili još bolje, da zajedno tražite sljedeći korak. Problemi dolaze i dolaziće, ali je važno da se pokaže spremnost za traženje rješenja. Ako žena ne dozvoljava iznošenje slabosti čak i kada se radi s fokusom na rješenje, onda je možda vrijeme da razmislite o vašem odnosu i da li želite biti s tom osobom. Osoba koja svaki znak ranjivosti kod partnera tretira kao slabost ima problem sam sobom, nije tvoje da to popraviš. Tako da, budi muško, zaplači, potraži pomoć ako treba, izgalami se na sudbinu, ali onda obriši prašinu s ramena i fokus na rješenje!

  Pročitajte ostale postove na blogu: www.elis.ba/blog

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]