Skip to content

Privlačnost

  Da li se može pojaviti privlačnost između terapeuta i klijenta u psihoterapiji? Naravno. Sve emocije u psihoterapiji su dobrodošle. Ono što je važno istražiti jeste iz kojeg razloga su se pojavile i šta će se uraditi povodom toga. Niti jedna osoba nema potpuno kontrolu nad svojim emocijama, kako klijenti tako i terapeuti i ne biramo nužno prema kome ćemo osjetiti privlačnost, ali svi imamo izbor kako nastaviti dalje.

  Psihoterapija treba da bude siguran prostor. Mjesto gdje pokazujemo ranjivu stranu sebe, emocionalno goli pred okrutnom istinom. Ako to ne radimo, vjerovatno radimo nešto pogrešno u terapijskom procesu. Možda psihoterapijski pristup ili psihoterapeut nisu sigurna osoba gdje možemo pokazati taj dio sebe. Upravo pokazivanje ranjivosti i otkrivanje mračnih dijelova sebe obrasli paučinom su sastavni dio autentičnog i intimnog partnerskog odnosa. Iskrena privlačnost zahtjeva emocionalnu, intelektualnu i fizičku privlačnost, isto nešto što može u nekim aspektima karakterisati terapijski odnos, barem dvije od tri navedene stavke. Iz navedenih razloga može doći do konfuzije između partnerskog i terapijskog odnosa. Dodatno, neke osobe mogu privlačiti nedostupne figure, što je potencijalno dodatna tema za razgovor i rad na sebi. U nekim slučajevima može isto doći do transfera emocija. Emocije koje klijent osjeća prema nekoj osobi iz svog života projektuje na terapeuta. Može se desiti isto da klijent testira terapeuta i izjavu privlačnosti koristi kao vid manipulacije.

  Lično smatram ako se privlačnost pojavi od strane psihoterapeuta da emocija većinom dolazi iz pozicije moći i može voditi samo zloupotrebi povjerenja ili još gore. Emocije se mogu pojaviti, ali ne postoje okolnosti u kojima bi psihoterapeut mogao imati partnerski odnos s klijentom. Klijenti na terapiji dolaze jer nešto nedostaje u njihovom životu, neke vrijednosti nisu ispunjene. Psihoterapijski proces pomaže da se ove vrijednosti spoznaju. Terapeut pruža toplinu, razumijevanje, podršku i sigurno utočište. Možda upravo nešto što klijent trenutno nema u životu, ali želi najviše na svijetu. Emocije prema terapeutu je i dokaz da nije sve mrtvo u nama. Da možemo još jednom zavoljeti i biti na sunčanoj strani života.

  Ako osjećate povjerenje u svog terapeuta, razgovarajte o svojim emocijama. Obećavam da situacija neće biti ugodna. U nekim situacijama može voditi do trajnog prekida odnosa u drugim može se stvoriti dublji odnos. Automatsko odbacivanje klijenta i izraženih emocija može poslati poruku da izjava emocija je nedopustiva i učvrstiti obrasce koji su možda već prisutni kod klijenta. Terapeut može razgovarati sa svojim supervizorom da zajedno procjene je li ponašanje terapeuta na neki način doprinijelo emocijama kod klijenta, dok klijent isto može iskoristiti vrijeme za introspekciju. Obe strane mogu uzeti pauzu od terapijskog odnosa i kasnije da procjene da li postoji prostor za dalji zajednički rad.

  Pročitajte ostale postove na blogu: www.elis.ba/blog

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]