Skip to content

Prvi ABC Mladog Psihoterapeuta


  PREDGOVOR

  Dragi pažljivi čitatelju ili slučajni prolazniče. Na ovoj stranici možeš pronaći potpuno besplatan primjerak jednog malog psihoterapijskog priručnika Prvi ABC Mladog Psihoterapeuta. ABC model je jedan od najznačajnijih psiholoških alata svake mlade osobe koja pravi svoje prve male korake da jednog dana postane iskusni i savjesni RE&KBT psihoterapeut. Glavni zadatak ovog priručnika jeste da na jednom mjestu ponudi osnovne informacije i savjete kako naučiti glavne korake u Racionalno Emotivno Bihejvioralnoj Terapiji (REBT).

  Priručnik je prvenstveno namijenjen kao dopunski materijal za supervizijski nivo osobama koje se edukuju u akreditovanim Centrima ili Institutima za primjenu REBTa. Ovaj priručnik jednim dijelom se zasniva na knjižici First Steps in REBT (Dryden, 2006). Kao osnovni i glavni udžbenik za učenje primjene REBTa preporučujem posljednje izdanje – A Practitoner’s Guide to Rational-Emotive Behavior Therapy  (Di Giuseppe et al., 2014).

  Iako je REBT i ABC model univerzalan, svaki REBT psihoterapeut i supervizor formira svoj jedinstveni stil tokom vremena. Ovaj priručnik će vam pomoći da u određenoj mjeri uvidite način na koji ja lično radim. U priručniku možete pronaći brojna klasična REBT pravila i procedure, koje naravno nisam izmislio, ali isto tako brojne savjete koje sam dobio od svojih učitelja i supervizora bez kojih ovaj priručnik ne bi mogao ni nastati. Dodatno možete pronaći određene originalne tehnike i procedure rada koje sam tokom vremena razvio. Stručne knjige su većinom pisane od strane velikih stručnjaka koji su davno bili početnici i možda zaboravili šta znači biti početnik. Potrudio sam se da na što jednostavniji način prikažem osnovne REBT principe. Ovaj priručnik je pisan od strane početnika za početnike. Pažljivi čitatelj će u priručniku primijetiti i druge terapijske pristupe koji su neodvojivo povezani sa mojim stručnim radom i ostavili neizbrisiv trag i uticaj. REBT kao ultimativni eklektični pristup ohrabruje i potiče ovaj proces. Uči, čitaj, obrazuj  se o drugim psihoterapijskim pristupima. Savjetujte se sa svojim glavnim supervizorom da li ovaj priručnik prati vaš plan i program. Da bi se formirao efikasan i jedinstven psihoterapijski stil, bilo bi poželjno da imate što više predavača i supervizora tokom edukacije.

  Pored ABC modela, čitatelj može pronaći u prilozima brojne korisne tehnike i obrasce koji mogu olakšati jade mladog psihoterapeuta i pomoći mu u radu sa prvim klijentima. Iako ABC model u početku izgleda veoma jednostavan, potrebno je vrijeme, konkretan rad te supervizijsko savjetovanje  i nadzor da se usvoji na pravi način. Ovom prilikom vas molim da ne koristite ovaj priručnik za rad sa klijentima ako niste u psihoterapijskoj REBT ili KBT edukaciji, jer u protivnom možete više osobi nauditi, nego pomoći. Priručnik može biti generalni uvod u psihoterapijski rad za mlade psihologe koji u budućnosti planiraju se baviti psihoterapijom. Za  korištenje brojnih priloženih tehnika u prilozima nije nužno stručno psihološko znanje. Iako ovaj rad nije nužno pisan za normalnu raju koji nisu psiholozi u REBT edukaciji, svaka druga osoba i znatiželjni čitatelj ili zaljubljenik u ljudski um može slobodno pročitati priručnik i naučiti nešto novo o sebi i drugima, pod uslovom da ne radi psihoterapiju sa ljudima na osnovu ovog priručnika!

   Znam da je svaki početak težak. Strah je najveći upravo prije samog početka. Kad bi samo moji prvi klijenti znali da sam se ja njih plašio mnogo više nego oni mene. I dan danas prije svake seanse imam jednu dozu strepnje. Nadam se da jedna određena doza straha neće nikada nestati. Strah me drži na oprezu, strah me čuva od arogancije, strah me tjera da se stalno usavršavam. Nadam se da će ovaj priručnik umanjiti taj strah koji osjećate sa vremena na vrijeme i pomoći da naučite da strah hoda pored vas, a ne ispred vas.

  Sve osobe koje su zainteresovane za ONLINE RE&KBT superviziju i psihoterapiju se mogu javiti na email adresu: [email protected] 

            Racionalno Vaš,                              

            Ensad Miljković RE&KBT SUPERVIZOR