Skip to content

Putovanje bez kamere

   Nedavno se pojavilo istraživanje koje navodi da su selfie svrstani u mentalni poremećaj. Nažalost, ovde se radi greški kvazi novinara koji ne znaju tumačiti istraživanja i traže senzualne naslove. U tom trenutku je bilo jedno istraživanje, i prava istina je da kompulzivno slikanje može ukazivati na određene druge emocionalne probleme i da je potrebno uraditi dodatna brojna istraživanja. Dodatno može ukazivati na snažnu potrebu za prihvatanjem i slične disfunkcionalne obrasce. Svako ponašanje koje kompulzivno radimo može potencijalno biti problematično.

   Tehnološkim napretkom dolaze brojne prednosti, ali isto tako javljaju se dodatne emocionalne poteškoće. Ne radi se samo o slikanju, već drugim novim oblicima ponašanjima na društvenim mrežama. Često ne primjećujemo da radimo dato ponašanje. Koja je zapravo funkcija datog ponašanja? Da li mi zaista pomaže na neki način? Koju poruku želim poslati? Priznajem, i lično sam radio neke stvari na društvenim mrežama koje bi volio da nisam.

  Sjećam se emisije “Leteći start”, gdje su osobe mogle osvojiti putovanje ako su spremni u što kraćem roku da se spakuju i otputuju. Razmišljao sam o jednoj varijaciji date emisije. Zamislite sljedeći scenarij: Dobićete besplatno sedmodnevno putovanje na bilo kojoj egzotičnoj lokaciji na Zemlji . Možete povesti jednu osobu.

  Uslov je da ne smijete postaviti nijedan dokaz na društvenim mrežama. To znači bez Facebook Check in  na aerodrom uz poruku “Put u raj”; To znači bez slike na Instragramu  uz poruku “Uživamo u morskom plićaku”; Bez twitter objave “Heštag uživanje u letu i šampanjcu u prvoj klasi” . Da bude još zanimljivije pretpostavimo da ne smijete nijednu sliku napraviti. Po povratku možete samo reći da ste bili na jednom lijepom putovanju. Zamislite da sve što možete imati je sjećanje sa voljenom osobom. Zamislite da sve što možete je uživati u tom trenutku sa voljenom osobom ili prijateljem.

  Da znam da zvuči kao scenarij horor filma 👻. Ali hipotetički pretpostavimo da je istina i da nije prevara (For sake of argument) i da se radi o odličnoj prilici . E sada kvaka 22: Ako prekršite uvjete ugovora, dužni ste platiti troduple troškove koje ste napravili .

  Pitam se zaista koliko ljudi bi pristalo na ovu ponudu

  #Ponedeljak_sa_Psihoterapeutom #elispsihoblog