Skip to content

Savršenstvo

  Ponekada se u potrazi za partnerom ponašamo poput Dr. Frankensteina, pokušavajući da stvorimo savršeno biće ispred nas. Želimo osmijeh jedne osobe, dodir druge, pogled treće i poljubac četvrte. Međutim, kad sve to povežemo u jednu cjelinu, dobijemo sve osim kompozicije. Ispred nas je živo stvorenje, ali u njemu nema duše. U tim očima nema iskre.

  Potraga za savršenstvom u ljubavi slična je traganju za oazom koja blista poput iluzije. Svakim korakom se čini da smo korak bliže, ali cilj nikada nije na dohvat ruke. U ovom traganju možemo biti privučeni romantičnom privlačnošću bajki i filmskih priča koje prikazuju ljubav kao nesmetano jedinstvo. Stvarnost ljudskih odnosa mnogo je kompleksniji proces, isprepleten bogatim odnosom snage i slabosti, radosti i izazova.

  Pravo savršenstvo u ljubavi možda ne leži u odsustvu nesavršenstva, već u prihvaćanju i slavljenju međusobnih nesavršenstva. To je shvaćanje da ljubav nije besprijekoran dragulj, već mozaik dijeljenih iskustava, smijeha, suza i rasta. Nesavršenstva, poput nespretnih poteza četkicom umjetnika doprinose jedinstvenoj ljepoti odnosa.

  Postoje mane koje ne treba tolerisati i ne bi trebali prijeći našu crvenu liniju. Ali, isto tako naš mozak uvijek može izmisliti nove imaginativne crvene linije koje ćemo samostalno pomjerati do ruba univerzuma i uništiti sebi priliku za sreću. Umjetnost je prepoznati šta je realno, a šta iluzija.

  Put ka prividnom savršenstvu u ljubavi je dinamičan proces. Uključuje stalno istraživanje, učenje i spremnost na prilagođavanje. Radi se o prihvaćanju promjenljivosti emocija, snalaženju kroz oluje i uživanju u toplini dijeljenih zalazaka sunca. Nesavršenstva, umjesto da budu prepreke, postaju koraci ka dubljem i snažnijem povezivanju. Potraga za savršenstvom u ljubavi je putovanje koje nas poziva da ponovo definišemo svoje shvaćanje savršenstva.

  Pročitajte ostale postove na blogu: www.elis.ba/blog

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]