Skip to content

Smrt

  Memento Mori. Sjeti se da moraš umrijeti. Svijest o neimenovnoj smrti može nam pomoći da efikasnije iskoristimo ovo malo vremena što nam je ostalo. Da osvijestimo šta nam je zaista važno u ovom životu i s kojim vrijednostima želimo živjeti prije nego posljednje zrnce napusti naš pješčani sat. Da spoznamo s kojim ljudima želimo provoditi vrijeme prije nego bude kasno. Problem je u tome što mislimo da imamo vremena.

  Svaka kultura ima specifične obrede opraštanja s voljenim ljudima koji napuštaju ovaj svijet. Dženaze i sahrane predstavljaju priliku da vidimo članove porodice i prijatelje koje smo zapustili dok smo se bavili sa svim onim što se naziva život. Možda bismo češće trebali obilaziti one koji nisu više tu, kako bismo bili više prisutni u svom životu. Prilika da se spustimo na zemlju, prije nego je zauvijek napustimo.

  Dragi Ramazan polako kuca na vrata. Živimo u svijetu u kojem je teško ostati dosljedan svojih istinski vrijednosti. Iskušenja u mislima, iskušenja u tijelu. Ramazan je prilika da barem malo prilagodimo naš kompas. Prilika da razmislimo šta bismo željeli da piše na našem nadgrobnom spomeniku. Šta tražimo, ali i šta dajemo.

  Nisam siguran da niti jedna osoba na smrti poželi da je više radila za svog poslodavca, ali vjerujem da mnogi požele da su više vremena proveli sa voljenim ljudima. Možda upravo ovih dana razmišljaš da napraviš neki iskorak u životu. Možda da pozoveš dragu osobu na spoj. Možda da kreneš novim poslovnim putem. Možda da napokon oprostiš i mirno spavaš. Još uvijek nije kasno, ali možda će uskoro biti. Sjeti se da moraš umrijeti. Memento Mori.

  Pročitajte ostale postove na blogu: www.elis.ba/blog

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]