Skip to content

Studentski burnout

    Istraživanja su pokazala da i studenti mogu postati žrtve sindroma sagorijevanja, odnosno burnouta. Iako pojam burnout se većinom dovodi u vezu za profesionalnim radom, studiranje ima određene karakteristike radnog mjesta, i studenti mogu biti pod velikim pritiskom prilikom izvršavanja akademskih zahtjeva (Schaufeli et al., 2002).

    Ako se studentskom burnoutu ne pristupi na ispravan način, može doći do formiranja psiholoških teškoća kao što su anksioznost, depresija i panični napadi uz pratnju frustracije i hostilnosti. Burnout kod studenata je nešto mnogo ozbiljnije od klasičnog stresa (Maslach, 1997). U istraživanju iz 2014. godine provedeno na uzorku preko 500 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine, ustanovljeno je široka rasprostranjenost sindroma sagorijevanja kod studenata (Miljković, 2014). Otežavajući faktor je i taj što ne postoji ni jedno aktivno studentsko psihološko savjetovanje pri Univerzitetima u BiH, gdje se studenti mogu obratiti za pomoć!

    Najbolji lijek je prevencija! Ispravnim tehnikama učenja, dobrom organizacijom vremena i jednim općenito pomažućim setom misli može se djelovati preventivno. Mnogi ljudi tvrde da su im studentske godine najljepše godine u životu. Ne dozvolite da vam niko/ništa ne upropasti te godine.

    #Ponedeljak_sa_Psihoterapeutom #elispsihoblog