Skip to content

Vrijeme

  Prosječna psihoterapijska seansa većinom traje oko 60 minuta. Lično u svom radu nikada ne radim manje od dogovorenog vremena. Ponekada znam ostati koju minutu duže, ako imam vremena i osjećam da datih nekoliko minuta može pomoći da zatvorimo seansu koju smo započeli. Trudim se da nikada ne vežem seansu za seansom. Kroz rad i iskustvo shvatio sam da upravo tih nekoliko minuta može pomoći klijentima da shvate da nisu prosta stavka u kalendaru, što jača naš odnos i pomaže u daljem radu. Lično ne volim raditi s mnogo ljudi tijekom sedmice, tako da mogu staviti akcenat na kvalitet umjesto kvantitet. S druge strane, shvaćam da je nekim kolegama psihoterapija jedini i osnovni izvor prihoda uz brojne druge životne obaveze, tako da treba razumjeti i taj aspekt i strogo poštivanje pravila.

  Kontinuirani i adekvatni vremenski kontekst isto daje strukturu i red klijentima kojima je vjerojatno prijeko potreban. Naša pažnja većinom opada nakon 30 do 40 minuta aktivnog rada. U početku karijere često sam znao imati duple maratonske seanse. Prosto bi se izgubio u svijet osobe preko puta fotelje. Zajedno bismo skidali prašinu s njihovih najmračnijih kutaka ličnosti i duše. Tu i tamo bi i ja uzeo metlu za neku svoju paučinu i podijelio nešto iz svog života. Ovo mi se zna desiti kada duže radim s ljudima i iskreno žele da i ja nešto podijelim. Naravno, uvijek to vrijeme nadoknadim duplo, tražim dozvolu za samootkrivanje i mora se odnositi na kontekst problema o kojem razgovaramo.

  Duge seanse mogu imati svoje čari, ali isto tako kada vratim film, pomislim kako sam mogao biti efikasniji. Efikasniji sa svojim, ali i vremenom osobe preko puta fotelje. Ponekada vremenski okvir nam može pomoći da jasnije fokusiramo svoje misli. Da postavimo pravo pitanje u pravo vrijeme. Seansa traje većinom oko 60 minuta, i predstavlja prostor gdje se nove misli i ideje rađaju. Pravi rast se dešava izvan terapijske seanse kada se iste te nove spoznaje primjene. Jedan sat tijekom sedmice, ne može se usporediti sa 167 preostalih sati u sedmici kada se dešava istinski lični razvoj.

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]

  Naručite knjige – 15KM + poštarina:
  1.Prvi ABC Mladog Psihoterapeuta
  2.Sada & Ovde Moja Prva Meditacija
  3.Male Metafore Velike Misli