Skip to content

Budućnost

    Lično se nisam nikada napio u životu. Da budemo iskreni, daleko od toga da ne unosim neki drugi otrov u svoje tijelo ili misli na neki drugi način. Vjerujem da svi imamo neke poroke manje ili veće. Vjerojatno gotovo najsigurnija stvar u koju mogu biti uvjeren da neću nikada uraditi jeste upravo dovesti se u alkoholizirano stanje. Koliko god bio trenutno siguran da to neću uraditi, ne mogu to tvrditi s potpunom sigurnošću. Reći da nikada neću nešto uraditi bi bio čisti vid arogancije i besmislenosti. Tko sam ja da tvrdim šta će „budući ja“ raditi za pet ili deset ili dvadeset godina? Koja umišljenost da kažemo da nešto nećemo sa sigurnošću uraditi. Da li mogu biti zaista siguran da nikada u životu se neću dovesti u tu poziciju? Ne mogu! Imao misao, imam stav, ali on je trenutno takav, “sadašnjeg ja”, ne nužno “budućeg ja”. Mi ljudi volimo vjerovati u našu uzvišenu moralnu pravednost. Isto kao da tvrdimo da nikada nećemo oduzeti ljudski život, a ne znamo opet šta život može staviti ispred nas i testirati naša uvjerenja.

    Mi danas nismo ista osoba koja smo bili prije pet ili deset godina. Poput misaonog eksperimenta o Tezejevom brodu, odnosno ako zamijenimo dasku po dasku broda, da li je to i dalje isti brod? Naše tijelo stalno mijenja svoje ćelije. Da li smo mi poput Tezejevog broda? Da li mi prestajemo biti ista osoba iz prošlosti? Kada sebi možemo oprostiti za propuste „prošlog ja“? Da li je pošteno suditi „prošlom ja“ iz pozicije pameti i iskustva „sadašnjeg ja“? “Sadašnji ja” i “budući ja” dijelimo isto tijelo, ali ne iste misli!

    Da se vratimo na početak i povežemo temu. Ako trenutno prolazite kroz težak životni period, ne znači da će zauvijek biti tako. Ne trebate nužno misliti šta će biti za pet ili deset godina, već samo kako da preživite ovaj dan, ovu sedmicu, a onda polako. Nemojte biti arogantni i tvrditi da se nešto neće desiti. Skeptik bi rekao biće gore! Možda, a možda ne! Vi to ne znate. Ostavite vrata budućnosti malo otvorena. Ostavite prostor za disanje.

    Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
    Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]

    Naručite knjige – 15KM + poštarina:
    1.Prvi ABC Mladog Psihoterapeuta
    2.Sada & Ovde Moja Prva Meditacija
    3.Male Metafore Velike Misli