Skip to content

Iscjeljenje

  Kad upalimo svjetlo i priznamo da imamo problem, onda započinjemo promjenom. Nema promjene bez prihvatanja. A da bismo nešto prihvatili ne mora nam se sviđati niti da odobravamo. Za početak, prvi koraci treba da budu svakodnevne aktivnosti. Svaka ta aktivnost je poput cigli koje redamo jednu na drugu da prvo pogledamo, a kasnije i da napokon pređemo preko ovog zida koji je trenutno ispred nas.

  Neke od aktivnosti koje svaki dan možemo uraditi koje mogu pomoći našem blagostanju:

  1. San: Imati ustaljen ciklus spavanja. Izbjegavati ekran, tešku hranu i piće barem sat prije spavanja. Ako ne možete zaspati, jednostavno osjetite toplinu tople postelje.
  2. Hrana: Veoma često se lažemo oko količine i vrste hrane koju jedemo. Manji, zdraviji i redovniji obroci daju energiju kako našem tijelu, tako i mozgu.
  3. Tjelovježba: Nemojte izbjegavati stepenice. Ne dozvolite da je dan prošao, a da niste barem pola sata proveli u šetnji. Kasnije uključiti i izazovnije aktivnosti.
  4. Stres: Dobar dio stresa u životu je neizbježan. Ali stepen stresa je povezan s našim mislim. Ne da nije važno, već možda neke stvari nisu toliko važne.
  5.Učenje: Bez obzira da li se radi o novom jeziku, pletenju, križaljci ili čitanju za dušu, važno je održavati kognitivnu aktivnost, koliko i fizičku i praviti nove mentalne sinapse.
  6.Misli: Obratiti pažnju na ton glasa kako samim sobom pričate. Zapitajte se, da li bi ovako pričao s malim djetetom? Naučite saosjećajno pričati sami sobom.
  7.Socijalizacija: Možda danas dragi ljudi nisu u dometu dodira ili zagrljaja, ali da ne dođe sutra, a da niste u najgorem slučaju poslali poruku prijatelju i upitali ga: Kako si danas?

  Možda svi ovi koraci izgledaju izazovno čak i za jedan dan. Kreni barem od jednog koraka, ne moraš sve odraditi odjednom. Možda samo oprati zube i pospremiti stol ili krevet. Pokušaj samo da preživiš ovaj dan. Možda sutra malo veći korak, pa još jedan i još jedan i polako ćeš prijeći preko ovog zida koji sada stoji ispred tebe.

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]

  Naručite knjige – 15KM + poštarina:
  1.Prvi ABC Mladog Psihoterapeuta
  2.Sada & Ovde Moja Prva Meditacija
  3.Male Metafore Velike Misli