Skip to content

Baklava

  Ljubav, ljubav je smisao života, priča mi čovjek za šankom dok cigaru mota. Ovi poznati stihovi opisuju ljubav, u ovom slučaju partnersku ljubav, kao najveću vrijednost u životu kod jedne osobe. Ljubav može biti apsolutna vrijednost, zvijezda sjevernjača prema kojoj žudimo, ali u istom trenutku ista ta zvijezda može biti nešto drugo poput hobija, prijatelji, životinje, posao ili volontiranje. Kroz odrastanje i život, svaka osoba formira svoj pogled na život i jedinstveni sistem vrijednosti. Svaka od tih osoba je upravu, svaka vrijednosti je čista, barem dok ne nanosi bol, toj osobi ili drugima.

  Ponekada su vrijednosti blokirane i nemamo ih priliku ostvariti, možda trenutno, možda nikada. Ako je vrhovna vrijednost blokirana, može dolaziti do poteškoća i drugim životnim oblastima, pogotovo ako nismo iskreni prema sebi. Ako je glavna vrijednost blokirana izuzetno je važno biti otvoren prema sebi da trenutno data vrijednost nije ispunjena. Naš život vjerovatno neće biti potpuno ispunjen bez te vrijednosti, ali ne znači da ne možemo pronaći zadovoljstvo u drugim oblastima života. Da idemo prema drugim vrijednostima, a ne da bježimo od blokirane vrijednosti. Apsolutna sreća u životu nije zagarantovana. Tužna je spoznaja da nešto se može desiti već danas, a možda neće nikada.

  Kada izgubimo dragu osobu u partnerskom kontekstu, nedostajanje ide u barem dva pravca. Nedostaju nam specifične stvari za tu osobu. Neke sitnice koje su povezane isključivo s tom osobom. Možda neki posebni zajednički nadimak, miris kože te osobe, tračanje kolega s posla ili način na koji je spremala hurmašice. Te sitnice su vjerovatno zauvijek izgubljene. Od stranca do drage osobe, od drage osobe do stranca. Te hurmašice više ne budemo jeli. Pored specifičnog nedostajanja, nedostaju nam i neke univerzalne stvari koje možemo pronaći i u drugoj osobi poput pažnje, razumijevanje, dodir ili jednostavno da nas netko sasluša na kraju dana. Nedostaje nam sve ono što je ta osoba predstavljala, ali to ne znači da ne možemo pronaći u drugoj osobi, ako i kada se odlučimo za taj korak. Nova osoba možda ne zna praviti hurmašice, ali zato zna napraviti baklavu za prste polizati. Nova osoba daje svoj pečet.

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]

  Naručite knjige – 15KM + poštarina:
  1.Prvi ABC Mladog Psihoterapeuta
  2.Sada & Ovde Moja Prva Meditacija
  3.Male Metafore Velike Misli