Skip to content

Disciplina

  Kada jedete za švedskim stolom u restoranu, hotelu s punim pansionom ili na zabavi da li jedete kao inače ili se potrudite da učinite svoj novac vrijednim? Ako ste prešli svoj optimalni limit, da li vam je to zaista trebalo i da li je bilo vrijedno? U životu smo stalno okruženi brojnim iskušenjima, pogotovo u današnje vrijeme. Budimo se sa svijetom na našem dlanu, s mogućnošću konzumiranja beskrajnih informacija. Ali kada je dosta? Kada dopamin prestaje djelovati? Kada lijek postaje otrov?

  Disciplina je znati kada stati, koliko je dovoljno za danas, ostaviti nešto za sutra. Čak i najugodnije aktivnosti mogu izgubiti malo čari ako pretjeramo u njima. Ne samo konzumiranje hrane, nego i zabava, trening, hobi, posao, možda čak i prijatelji i porodica. Možda nam treba onaj trenutak da se poželimo drugih ljudi. Daljina je mač s dvije oštrice, može nam pokazati koliko nam je zaista stalo do osobe i otvoriti rupu koja raste u nama kada draga osoba nije pored nas, a može isto tako pokazati okrutnu istinu da je vrijeme za promjene.

  Jedna od tajni života je raznolikost vrijednosti i doziranje aktivnosti. Ubirati raznoliko cvijeće iz bašte života, ali uvijek ostaviti nešto iza sebe, tako da novi cvijet može sutra izrasti. Ne dozvoliti da dođe do prestimulacije, da lijek ne postane otrov. I kao što poznati stihovi govore, onda kada je najljepše stati i ostaviti u spremniku nešto za sutra. To što je dostupno, zabavno, možda i besplatno, ne znači da morate očistiti tanjir u jednom sjedenju, u jednom danu.

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]

  Naručite knjige – 15KM + poštarina:
  1.Prvi ABC Mladog Psihoterapeuta
  2.Sada & Ovde Moja Prva Meditacija
  3.Male Metafore Velike Misli