Skip to content

Boje

  Proces tugovanja se često opisuje kroz pet faza: Poricanje, Bijes, Cjenkanje, Depresija i Prihvatanje. Ne nužno ovim redoslijedom i uz mogućnost više puta prolaženje kroz određene faze. Svaku fazu možemo povezati sa odgovarajućom bojom.

  Prva faza poricanja je najbliža bijeloj boji. Lažemo sami sebe, ne prihvatamo realnost u kojoj se nalazimo i odugovlačimo proces tugovanja. Jedina boja koju vidimo su sjene pukotina u nama. U istom trenutku taj svijet može postati bilo šta što poželimo. Prazno platno sa kistom u rukama.

  Bijes se većinom asocira crvenom bojom. Želimo uništiti sve unutar i izvan sebe. Crvena je i boja krvi, boja uvrele krvi u našim venama. Tražimo razloge i krivce za našu bol. Tražimo izlaz kroz distancu, umjesto kroz dubinu. Učimo šta možemo i šta ne možemo kontrolisati.

  Zelena boja se može dovesti u vezu sa cjenkanjem. Ako nam sudbina vrati gubitak postaćemo druga osoba. Ne shvatajući da smo već prava osoba. Nema brisanja, nema vraćanja, samo nadogradnja. Novac se isto tako asocira sa zelenom bojom. Pokušavamo kupiti izlaz iz tuge.

  Depresija je plava. Shvatamo da postoji samo jedan izlaz. Depresija je hladna. Hladnoća je plava. Ali plavo nas isto umiruje, ispira naše grijehe. Depresija nam pomaže u refleksiji. Depresija može biti poput beskrajnog dubokog mora. Ali čak i na dnu mora, možemo pronaći zrno svjetlosti.

  Konačno prihvatanje predstavlja posljednju fazu. Žuti semafor koji nas sprema za početak života. Žute kresnice koje oslikavaju izlaz iz pećine. Žuta boja znači i oprez. Oluja je prošla, ali to ne znači da se ne može vratiti i da ne treba napraviti snažnije temelje.

  Ako nepažljivo pomiješamo sve boje dobićemo crnu boju. Boja koja predstavlja tamu, sjenku koju svi imamo i trebamo integrisati. Crne misli koje će nas napasti čak i kada sve izgleda da ide po planu. Sve boje imaju svoju ulogu, isto kao što sve emocije imaju svoje mjesto, čak i nakon prihvatanja.

  Pročitajte ostale postove na blogu: www.elis.ba/blog

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]