Skip to content

Dekompresija

  Dekompresija predstavlja proces smanjivanje pritiska kod ronioca prilikom izrona. Udisanjem zraka ili smjese plinova pod morem povećava se količina plinova koja se otapa u krvi, tjelesnim tekućinama i tkivima. U prijevodu, u nekim slučajevima, nekoliko minuta ponora može zahtijevati nekoliko sati izrona. Prilikom izrona ronioci moraju često zastati, kako bi se izjednačio pritisak u tijelu. Brzi izron može biti fatalan. Što veća dubina, to duži povratak.

  Bez brige niste promašili stranicu, na pravom ste mjestu. Kada u životu dotaknemo dno, povratak na površinu može potrajati. Ponor se može desiti iznenada, a povratak trajati danima ili čak godinama. Možda upravo raskidate dugogodišnju vezu iako oboje volite jedno drugo. Možda vam je propao biznis u kojem ste uložili najbolje godine ili se suočavate s teškom bolešću. A možda je prosto pritisak postao previše visok i prosto ste eksplodirali. Nije pitanje da li ćemo u jednom periodu života potonuti, već kada će se to desiti.

  Ako se brzo pokušamo vratiti na površinu mogu se desiti dugotrajne posljedice po naše tijelo i psihu. Prilikom izrona trebamo zastati s vremena na vrijeme i napraviti refleksiju. Gdje se nalazimo, gdje smo bili i gdje idemo!? Može izgledati da smo se liftom spustili sa stotog sprata, a vraćamo se stepenicama. Povratak će biti dug, ali neće biti nemoguć. Korak po korak, stepenica po stepenica. Kada se zadišete, malo odmorite i sjednite na stepenice. Dekompresija, izjednačite pritisak i lagano nastavite uspon. Sitnica po sitnica postaju krupnice.

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]

  Naručite knjige – 15KM + poštarina:
  1.Prvi ABC Mladog Psihoterapeuta
  2.Sada & Ovde Moja Prva Meditacija
  3.Male Metafore Velike Misli