Skip to content

Kraljev Govor

  Mark Twain je rekao: Postoje dva tipa govornika oni koji su nervozni i oni koji su lažljivci. Iako sam održao preko 1000 prezentacija i javnih govora, u jednom ili drugom obliku, prije svakog nastupa još uvijek imam određenu dozu strepnje. Ali određena doza pobuđenosti ne samo da je poželjna već i neophodna. Napetost nas tjera da se što bolje spremimo za nadolazeći debi. Mala doza straha nam govori da radimo nešto važno. Nešto važno za sebe, za svoju karijeru, za svoj život.

  Usta su nam suha, dlanovi nam se znoje, koljena klecaju, ruke su teške, nervozni smo, iako na površini izgledamo smireno i spremno.
  – Eminem

  Ponekada gledamo druge ljude i divimo im se kako s punim samopouzdanjem drže savršen govor. Ali, da li mi zaista možemo znati koliko puta su pred ogledalom ili prijateljima recitirali taj govor? Da li možemo znati šta se dešava u njihovom tijelu, i njihovim mislima? Nije poželjno, niti previše efikasno uspoređivati se s drugim ljudima, pogotovo onim koji su daleko ispred nas u utrci. Zadržite pogled samo na osobu ispred sebe, nakon toga na iduću osobu, i korak po korak. Isto vodite računa da svako trči u svojoj životnoj traci. Nema potrebe da pravite zamke drugima, naprotiv, ako pomognete nekome veće su šanse da će i vama netko pružiti ruku kada pokleknete. Najbolje bi bilo da naučite da se uspoređujete samim sobom. Da se uspoređujete s osobom koja ste bili jučer ili prije mjesec dana ili prije godinu dana. Da tako vrednujete svoj napredak. Vodite računa da niste previše strogi prema sebi. Život je uvijek maraton!

  Uspješne komunikacijske vještine se odnose na brojne oblasti života ne nužno samo na poslovno okruženje. Vodeći razlog zbog kojeg se partneri obraćaju na savjetovanje, jeste problem u dis/komunikaciji. Naučiti izraziti svoje mišljenje, jasno i glasno reći šta osjećate! Tražite svoja prava na poslu, izboriti se za veću platu i ono što vam pripada i zaslužujete.

  Broj jedan strah kod ljudi je javni govor. Broj dva je smrt.
  Seinfeld

  Javni govor isto nije nešto što je rezervisano samo za ekstroverte. Susan Cain u svojoj knjizi Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, iz pozicije introverta upravo govori o ovom fenomenu. Javni govor i uspješne komunikacijske vještine ne pripadaju samo glasnim ljudima. Pobuđenost nervnog sistema je nešto zajedničko za sve ljude, bez obzira koliko su izražene dimenzije ekstroverzije i introverzije. Umjesto ANKSIOZAN SAM, trebali bismo reći UZBUĐEN SAM. Nije realno da odmah budemo opušteni i smireni. ANKSIOZNOST & OPUŠTENOST su dva različita sistema, i nije realan cilj odmah, sada i ovde. Za početak pomažući cilj može biti UZBUĐENOST SA DOZOM NAPETOSTI. I kada osjetimo napetost da ne tražimo razloge da odustanemo, već da nastavimo dalje. U jednom trenutku ćemo potpuno zaboraviti na naše emocije i samo se posvetiti govoru i publici. Možda čak dok držimo gotovo savršen govor, pojaviće se misao: A gdje je nestala moja anksioznost!?

  Kada već pričamo o gotovo savršenom govoru. Kažu da postoje tri tipa govora, onaj koji smo spremili, onaj koji smo imali i onaj koji smo željeli imati. Možemo težiti savršenstvu, ali savršeno ne postoji. Ako budemo čekali da smo potpuno spremni za bilo šta u životu, nema smisla niti čekati. Uvijek će nešto nedostajati. Okolnosti nikada neće biti idealne. U jednom trenutku nakon dobre pripreme jednostavno trebamo se prepustiti i što bi Eminem rekao, izgubiti se u muzici života, u trenutku. Riječi će slijediti. Mnoge stvari ne možemo ni znati dok ne pokušamo. Upravo kroz praksu se istinski rast dešava. Lijepo je učiti na tuđim greškama, ali nažalost prave lekcije učimo na našim ličnim pogreškama.

  Dobra priprema je već pola posla. Lično barem nekoliko puta naglas ispričam sam sebi šta bih želio reći tijekom prijenosa, i gotovo nikada ne bude identično kao na generalnoj probi, nekada puno bolje, dok ponekada mnogo lošije. Skript je važan, ali transkript nas ograničava. Možete vježbati pred publikom prijatelja. Tijekom javnog nastupa komunicirajte s publikom. Ponudit ću vam savjet koji je dobio junak u fantastičnom filmu Kraljev Govor od svog trenera prilikom obraćanja naciji u veoma teškim trenutcima, zamislite kao da razgovarate s najboljim prijateljem, i zaboravite na sve ostale ljude.

  Samo osoba koja vlada materijom može improvizirati.

  Tijekom govora sigurno će te napraviti neku grešku. Nemojte biti previše strogi prema sebi. Možete okrenuti na humor. Lično obožavam stand-up komediju, divim se tim ljudima koji su tako ranjivi pred cijelim svijetom. U psihoterapiji, supervizijama edukanata, ali isto tako kroz edukacije, pa i javni nastup volim koristiti humor. Meni dođe kao anti-anksioznost tehnika. Nemojte shvaćati život previše ozbiljno.

  Za kraj, ali isto tako važno, ne zaboravite na optimalni odmor. Euforija i entuzijazam nas može ponijeti, ali isto tako veoma jednostavno možemo skrenuti i skliznuti u sagorijevanje – burnout. Bez obzira šta radili u životu, posmatrajte život kao maraton, i vlastitim tempom se krećite u sopstvenoj stazi. Ništa što je vrijedno na ovom svijetu ne dolazi jednostavno. Da je jednostavno i lagahno, svi bi to radili!