Skip to content

Promjena

  Često pogrešna osoba dolazi na psihoterapiju. Naravno, svako može nešto naučiti kroz razgovor o sebi i vjerujem da nije gubitak vremena. Međutim, veoma često čujem od klijenata da žele promijeniti neku od osoba u svom okruženju. Fokus na objekat, umjesto na subjekat. Ponekada je to nerazumni partner, tvrdoglavi šef, svojeglava djeca ili nedokazni prijatelji.

  Nije rijetkost da partner nazove i pokuša naručiti termin za svog supružnika ili da roditelj ugovora termin za svoje dijete. Sa obzirom da samo radim s punoljetnim osobama, obavezno tražim da se data osoba samostalno javi, ako zaista želi. Znate koliko psihoterapeuta je potrebno da se sijalica promijeni? Sijalica se prvo mora sama željeti promijeniti!

  Poznata molitva glasi: Bože daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu promijeniti, hrabrosti da promijenim ono što trebam i mogu promijeniti i mudrosti da razlikujem to dvoje. Isto tako je važno za druge ljude. Trebamo naučiti šta je u našoj moći, a šta je izvan naše kontrole, nije na našem terenu.

  Poput igranje tenisa ili odbojke, nemamo kontrolu nad suprotnim terenom niti igračima, sve što možemo je držati se našeg terena i odigrati najbolju partiju. Igra na našem terenu može uticati kako će druga strana odigrati svoj dio razgovora kada prebacimo lopticu.

  Jedino promjenom našeg ponašanja i fokusom na sebe i naš razvoj, indirektno možemo uticati na ponašanje drugih ljudi. Reakcija je odgovor na stimulus. Reakcija drugih je ponekada prosto reflektor našeg ponašanja i naše ličnosti. Možda smo drugim ljudima dozvolili da pređu neke granice. Ali sve je to za ljude. Pokušamo, naučimo i ako ne uspijemo idemo dublje. Radimo na sebi sve dok ne dođemo tamo gdje želimo biti ili mislimo da želimo biti. Dok god imamo puls, nije kasno. Dum spiro spero, odnosno, dok dišem, nadam se. Dok dišem, mogu raditi na sebi. Dok dišem, mogu se promijeniti i postaviti nove granice.

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]

  Naručite knjige – 15KM + poštarina:
  1.Prvi ABC Mladog Psihoterapeuta
  2.Sada & Ovde Moja Prva Meditacija
  3.Male Metafore Velike Misli