Skip to content

Komfor

  Da parafraziram riječi terapije prihvaćanja i posvećenosti, umjesto zone komfora možda je ispravniji termin zona jada, zona stagnacije, zona propuštenog života ili možda još preciznije zona neispunjenih vrijednosti i mjesto gdje snovi odlaze na vječni počinak. Ponekada je osoba zaista sve postigla u životu što je željela i nalazi se tamo gdje želi biti, ali to nije više zona komfora, prije bih rekao zona spokoja, istinske posvećenosti i prihvaćanja.

  Sada bi trebao reći nešto motivirajuće da prosto skočite u prazno, slijedite svoje snove i da će vas nafaka dočekati u naramku i da će sve biti sjajno ako nastavite srčano prema naprijed. Imao sam i takvih situacija u životu. Trenutak kada ono iza nas izgleda mnogo strašnije, nego ono ispred nas. Malo spontane sreće, trenutak nebeske nafake i mnogo ludosti, koji su donijeli mnogo veće pozitivne rezultate nego što sam mogao zamisliti. Ali istina je da je dosta takvih skokova se pokazala kao pogrešan potez, barem u početku, barem u mom životu i unazadilo me mentalno i materijalno. I to je potpuno OK!

  Naše tijelo ponekada zna nešto što mi ne znamo. Prosto nam ne da mira dok barem ne pokušamo. Možemo to nazvati intuicija. Osjetimo nešto što ne znamo opisati, prosto osjećamo. Ne pričamo mnogo o tom osjećaju, ali razmišljamo mnogo o njemu. Intuicija može i zavarati, ali posljedice ignorisanja mogu biti mnogo veće. A možda opet intuicija uvijek zna šta želimo, a ponekada je prosto blokirano sa svim onim nad čime nemamo kontrolu ili možda nije pravo vrijeme. Možda ideja traži još vremena, pažljivo planiranje i prihvaćanje neizvjesnosti uz jačanje tolerancije na frustraciju.

  Da bi se napravio kruh, prvo moramo imati odgovarajuće sastojke, dozvoliti da nadođe i tek onda može da ostvari svoj puni potencijal pod pritiskom. Idite kroz život svojim tempom, ali ne zaboravite zastati na trenutak i poslušati šta taj glas iz dubine poručuje. Možda je upravo to ono što ste čekali i željeli cijeli život, dobitni listić. A možda su sirene koje mame mornare prema oštrim stijenama. Postoji samo jedan način da saznate!

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]

  Naručite knjige – 15KM + poštarina:
  1.Prvi ABC Mladog Psihoterapeuta
  2.Sada & Ovde Moja Prva Meditacija
  3.Male Metafore Velike Misli