Skip to content

Puzla

  Kada si mladi psihoterapeut sasvim je prirodno da mozak odluta i provedeš više vremena nego što bi trebao u svojoj glavi, umjesto u seansi. Vremenom se stvari poslože, iskustvo čini svoje. Jedna od tih preokupiranih misli koje sam imao je upravo bio i strah za prihvatanjem od strane klijenata. Pokušaj da se potpuno prilagodim osobi koja potražila pomoć od mene. Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da je to borba sa vjetrenjačama.

  Tokom psihoedukacije učimo kako se prilagoditi osobi, od govora tijela do tona glasa. Dobar psihoterapeut je ponekada poput kameleona, koji ima sposobnost da se prilagodi novoj sredini. Ljudi vole ono što ime je poznato i vole ljude slične sebi. Prilagođavanje ime svoje granice, kako u terapiji, tako i u životu. U jednom trenutku to više nismo mi, već postajemo nešto drugo. Ne osjećamo se ugodno u svojoj koži. Možda čak dolazi do sukoba vrijednosti. Važno je pronaći tu tanku liniju.

  Znam da sa svojim pristupom, pa i marketingom privlačim određene ljude, dok istovremeno odbijam druge ljude. I to je potpuno OK! Ne znači da je nešto pogrešno sa osobama koje mi se ne jave na seansu i ukažu povjerenje nekom drugom, već da mi prosto nismo puzla jedna za drugu. I to je potpuno OK!

  Lično u seansi sam većinom energičan, poput zlatnog retrivera. Međutim, spreman sam slušati i tu i tamo sa nekom riječju dati znak da slušam ili kratkom rečenicom usmjeriti tok razgovara i potaknuti nove spoznaje. Međutim nije jednostavno pronaći tu liniju. Na početku karijere bih se često zabrinuo ako se osoba ne bi vratila na drugi termin. Bio bih uvjeren da je do mene i da to govori o nedostatku mojih sposobnosti. Ne mogu reći da se sa vremena na vrijeme ne zapitam da li će se vratiti neka osoba na drugi termin, ali sada gledam iz jednog drugog ugla. Možda i jesam nešto uradio ili rekao, možda nisam njihova puzla, možda je do novca, možda sam tako divan i savršen da sam riješio sve njihove probleme kroz jedan razgovor ili im je trebalo samo malo da se prodrmaju, nisam siguran šta je razlog. Možda sam zaista i rekao nešto pogrešno, uputio pogrešan pogled, nisam pružio validaciju u ključnom trenutku ili možda nisam imao dovoljno bora niti sijedih kao što je izgledalo da slici. Terapeuti su većinom poput vina, godinama se stvari poslože. Iako često volim reći da entuzijazam i želju za radom koju imaju mladi psihoterapeuti, rijetko se može pronaći kod velikih iskusnih terapeuta. I ponekada je to važnije od iskustva! Ono što znam sigurno jeste da sve što mogu uraditi je dati sve od sebe tokom 60 minuta. Ostalo nije do mene.

  Na kraju prve seanse uvijek kažem osobi da razmisli o našem razgovoru, da dozvole da današnji razgovor polako struji kroz um i tijelo i ako se odluče za nastavak da se jave i ostalo sve se možemo dogovoriti. Znam da u nekim pravilnicima se podstiče da zadnjih par minuta terapeut uvjeri klijenta da zaista treba ponovno da dođe. Nisam siguran da su to vrijednosti kakve ja želim imati. Obratite pažnju ako se to i vama dešava i da li vas vaš divni terapeut ipak malo manipuliše i drži u jednom zavisnom odnosu. Da li su interesi potpuno čisti?

  Odnos terapeuta i osobe sa preko puta fotelje se razvija kroz rad, međutim opet vjerujete svojoj intuiciji. Ako odmah u prvoj seansi ne osjetite ono nešto, možda ta osoba nije za vas. Možda nije za vas, ali je možda za drugu osobu savršena. To ne znači da nešto nije u redu sa vama. Postoji ogroman broj terapijski pravaca i moglo bi se reći da većina tih pravaca ima nešto što može ponuditi nekim ljudima. Različiti ljudi, različiti pristupi. Nemojte odustati od terapije, nemojte odustati od sebe. Ako vas terapeut forsira na nešto, za vaš novac i vrijeme imate pravo da tražite uslugu kakvu vi želite! Ne dozvolite da jedno razočaranje vam uništi želju za ličnim radom i svim pričama koje se tek mogu izroditi kada krenete raditi na sebi. Tako da se više ne brinem toliko da li će se osoba vratiti, već fokusiram da se potpuno predam datoj seansi i da objasnim da ako ja nisam za njih, ne znači da netko drugi nije.

  Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
  Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]

  Naručite knjige – 15KM + poštarina:
  1.Prvi ABC Mladog Psihoterapeuta
  2.Sada & Ovde Moja Prva Meditacija
  3.Male Metafore Velike Misli